ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
БългарияНовини

Увеличават общинските бюджети с над 24%

Пред журналисти в Пампорово министър-председателят Николай Денков коментира думите на държавния глава за това, че партиите търсят свой човек за главен прокурор, предава БНР.

„Не знам откъде вади тези заключения! Със сигурност нито изпълнителната власт, нито законодателната трябва да излизат извън правомощията си. От друга страна задължение пък е на третата власт да осигури доверие в това, което прави. Последните събития през последните месеци изсветлиха много процеси, които допълнително нарушиха това доверие. Нека членовете на Висшия съдебен съвет да се замислят дали работят в момента за възстановяване на доверието, така, че хората да повярват, че ще дойде справедливостта накрая, или продължаваме още от същото. Това едва ли би помогнало“.

Трябва да сме последователни и да изпълняваме решенията, взети в НС, и да помогнем на Украйна, каза министър- председателят относно думите на президента Радев, че ще бъде грешка, ако България се включи в Европейската инициатива за закупуване на снаряди и оръжия:

„Моят коментар е, че има решение на Народното събрание още в миналото Народно събрание. В същото изказване, доколкото успях да се запозная, президентът е казал, че България участва в подкрепата на Украйна, включително и с оръжие, така, че аз виждам известно противоречие От една страна участваме, но от друга страна – не участваме със снаряди. Нека президентът да обясни това противоречие. Аз смятам, че трябва да сме последователни и да изпълняваме решенията, които са взети в Народното събрание, и да помогнем на Украйна, която е нападната от съседна страна и която се опитва да възстанови териториалната си цялост. Загиват хора, изселени са хора, семейства, деца“.

Министър-председателят коментира и оставката на Борислав Сарафов:

“Смятам, че Висшият съдебен съвет трябва да направи най-доброто, за да избере най-качествените хора, както по отношение на експертиза, така и по отношение на морални качества. Дали го е направил, аз не се наемам да преценя. Това, което смятам е, че всяка политическа партия, включително и президентът, имат право да изразят тяхното становище в това отношение. В края на краищата, решенията се вземат във Висшия съдебен съвет“.

Премиерът каза, че тече обсъждане как да бъдат избрани нови областни управители. След встъпване в длъжност на новото правителство 27 от 28-те управители подадоха оставки. Той посочи, че не одобрява квотния принцип и че се търсят консенсусни фигури.

По отношение на номинациите за български еврокомисар Денков подчерта, че е отправил послание към ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ да излъчат техни представители. Страната ни трябва да посочи двама свои представители.

Разходите на общините в новия бюджет ще бъдат увеличени с над 24%, каза още Денков. Ще има доста сериозно увеличение на бюджета там, където е възможно, посочи премиерът. Той очаква бюджетът за тази година да бъде приет от Министерския съвет на 3-ти юли и след това да бъде внесен в парламента.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина